Luchtbehandeling maakt coronavrije lift 2021
Dagelijks maken miljoenen Nederlanders gebruik van zo’n 100.000 liften in kantoren, ziekenhuizen en wooncomplexen. Maar door COVID-19 zijn liften een bottleneck geworden. Deze compacte, drukbezette ruimten worden nauwelijks geventileerd of gereinigd. Er is sprake van een hoog besmettingsrisico, ook omdat gebruikers dicht op elkaar staan. Door het gebruik te beperken tot maximaal één of twee personen ontstaan lange wachttijden.
Interland Techniek en ABT ontwikkelde samen het Eleminair luchtbehandelingssysteem. In liften kan de gebruiker met dit systeem altijd schone, virusvrije lucht inademen. Het brengt gezonde lucht in de lift en maakt een normale liftbezetting mogelijk.
Tests op basis van luchtstromingsmetingen
Het principe van het systeem is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek naar de verspreiding van virusdeeltjes via de lucht. Niet alleen wordt de lucht gereinigd, maar ook wordt door de luchtstroming vanuit het plafond voorkomen dat grotere druppels (droplets) en minuscule druppeltjes (aerosolen) van mens op mens worden overgedragen.
Er wordt constant schone lucht aangevoerd in de bovenste zone van de liftcabine, dus op de ademhoogte van de passagiers. Met een zeer hoge circulatievoud wordt ervoor gezorgd dat de uitgeademde lucht naar de bodem wordt gedrukt. Die lucht wordt afgezogen en getransporteerd naar het HEPA filter dat eventueel aanwezige verontreiniging eruit filtert. Op basis van testresultaten wordt bewezen dat de liftpassagiers op deze manier altijd verse en schone lucht kunnen inademen, ook als zij dichter op elkaar staan dan 1,5 m.
Prof. Dr. Daniel Bonn van het Institute of Physics van de Universiteit van Amsterdam heeft in november 2020 onderzoek gedaan naar het gedrag van aerosolen in de testopstelling van het systeem. Hij publiceerde in september over onderzoek naar aerosoloverdracht in ziekenhuisliften. Daaruit bleek dat aerosolen bij normaal gebruik wel 10 tot 20 minuten in de lucht aanwezig kunnen blijven. De conclusie van Professor Bonn over het systeem is duidelijk: ‘Het luchtbehandelingssysteem verkleint de kans op coronabesmetting door aerosolen zeer aanzienlijk.’
Een inbouwpakket voor iedere bestaande lift
Het zelfstandig werkend systeem is een gesloten circuit in het inwendige van de liftcabine. Het wordt op maat gemaakt zonder ingrepen aan de kooiconstructie. Herkeuring van de lift is daarom niet nodig. Sensoren registreren de aanwezigheid van personen in de liftkooi en schakelen het systeem in werking. Daarnaast bewaakt het systeem de goede en veilige werking.
Waardebehoud van vastgoed
Liften in kantoren, wooncomplexen, ziekenhuizen en andere utilitaire gebouwen kunnen straks weer op de gewone manier gebruikt worden. Gebouweigenaren en -beheerders zorgen daarmee voor waardebehoud van hun vastgoed.
Kantoor The Edge van Deloitte als eerste
In kantoor The Edge start Deloitte als eerste bedrijf met een proof-of-concept door één van de liften te voorzien van het nieuwe luchtbehandelingssysteem. Hiermee streeft Deloitte naar een gezond klimaat in de liften zonder beperkingen in capaciteit. Dit is niet enkel tijdens de huidige coronaperiode, maar ook in de toekomst. Bij een geslaagde test zullen alle liften in The Edge worden voorzien van deze innovatieve technische oplossing.