De code voor circulaire productie gekraakt

We lanceren ons eerste circulaire product – dat voor een deel is gemaakt van afgedragen werkkleding. Door vezels van versleten kleding te hergebruiken voor nieuwe kleding, wordt niet alleen het afval verminderd, maar is er ook minder nieuw materiaal nodig. Toen 200 jaar geleden de industriële revolutie plaatsvond, maakten spinmachines massaproductie van textiel mogelijk. Sindsdien hebben we textiel geproduceerd, gebruikt en weggegooid zonder aan de toekomst te denken. Nu is het tijd om anders te gaan kijken en afval om te buigen tot grondstoffen. ​​​​​​​We hebben de code voor circulaire productie gekraakt en presenteren ons eerste product dat deels is gemaakt van afgedragen werkkleding. Een nieuwe industriële revolutie is aangebroken! Het eerste circulaire product van Fristads is een sweater die gemaakt is van 15 procent vezels die gemaakt zijn van ingezamelde, gebruikte Fristads-kleding. In juni 2022 behaalde Fristads het QA-CER certificaat niveau 2. Dit is een kwaliteitssysteem voor het inzetten van gerecyclede materialen in Fristads artikelen. Hiermee is Fristads de eerste bedrijfskledingproducent in de Benelux, die de traceerbaarheid van de gerecyclede grondstoffen kan waarborgen.

HOE DE CIRKEL WORDT GESLOTEN
Dit is hoe het closing the loop proces werkt, stap voor stap.
1. Afgedragen werkkleding inzamelen. ​​​​​​​Versleten Fristads-kleding wordt opgehaald bij de klant en gesorteerd in een recyclingcentrum.
2. Het materiaal voorbereiden. Het materiaal wordt voorbereid door het in kleinere stukjes te versnipperen en er vezels van te maken.
3. Het garen maken. De vezels worden vermengd met andere vezels om er garen van te maken dat voor 15 procent uit closed-loop materiaal bestaat.
4. Nieuw materiaal maken. Het garen wordt gebruikt om nieuwe stof te maken.
5. Het uiteindelijke product maken. Van deze stof worden nieuwe producten gemaakt, die gedeeltelijk bestaan uit gebruikte werkkleding.

Afgedragen werkkleding verdient een tweede leven. (Afbeelding Fristads)