Unwaste, circulaire sanitaire supply: De natuur kent geen afval

In een ideale wereld zouden alle door mensen geproduceerde reststromen waardevolle grondstoffen zijn in plaats van afval. Dit is het uitgangspunt van Unwaste, een sociaal ondernemen dat zich inzet voor een circulaire economie waarin niets verloren gaat.

Unwaste gelooft in een toekomst zonder afval, waar alle restproducten een nuttige functie hebben in ons dagelijks leven. Door innovatieve processen worden reststromen omgevormd tot hoogwaardige ingrediënten voor verzorgingsproducten. Zo wordt afval voorkomen en krijgen waardevolle grondstoffen een tweede leven.

Sociaal ondernemen met impact
Unwaste is meer dan alleen een circulair bedrijf. Het is ook een social enterprise met “impact first” als doel. Naast duurzaamheid staat inclusiviteit hoog in het vaandel. Unwaste werkt samen met mensen die wat verder van de arbeidsmarkt staan, zoals statushouders of langdurig werklozen. Zij krijgen de kans om waardevolle werkervaring op te doen en zich verder te ontwikkelen.

Door deze sociale component combineert Unwaste maatschappelijke impact met circulaire innovatie. Het bedrijf laat zien dat duurzaamheid en sociale inclusie hand in hand kunnen gaan. Afval wordt voorkomen, waardevolle grondstoffen worden benut en kwetsbare groepen krijgen kansen op de arbeidsmarkt.

Circulaire sanitaire producten
Een concreet voorbeeld van Unwaste’s circulaire aanpak zijn de sanitaire producten. In plaats van traditionele wegwerpproducten ontwikkelt Unwaste herbruikbare, hoogwaardige alternatieven. Zo worden reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie verwerkt tot 100% biologisch afbreekbare maandverband en tampons. Ook wordt gebruikt koffiedik omgezet in duurzame toiletpapier.

Deze innovatieve producten bieden tal van voordelen. Ze zijn goed voor het milieu, omdat er minder afval wordt geproduceerd. Tegelijkertijd zijn ze van hoge kwaliteit en bieden ze gebruiksgemak. Bovendien dragen ze bij aan de inclusie van kwetsbare groepen, die betrokken zijn bij de productie.

Samen naar een afvalloze toekomst
Unwaste laat zien dat afval niet bestaat, maar dat reststromen waardevolle grondstoffen zijn. Door innovatieve processen en sociale samenwerking weet het bedrijf afval te voorkomen en kwetsbare groepen kansen te bieden. Op deze manier werkt Unwaste aan een circulaire toekomst waarin niets verloren gaat.

Unwaste combineert maatschappelijke impact met circulaire innovatie. (Afbeelding Unwaste)