Voedselveilige kopjes gemaakt van koffieafval

Coffee Based is het gelukt om lokaal ingezameld, alledaags koffieafval in te zetten bij de productie van kopjes, de Cafea Cup en Arabica Cup. Deze voldoen volledig aan de Europesche voedselveiligheidseisen. Deze herbruikbare bekers voor koffie en thee zijn gemaakt van plantaardige materialen en koffieafval. Daarmee dragen zij bij een een circulaire economie met minder afval en meer biobased producten. Innovatie gedreven door duurzaamheid.
Bij het zetten van koffie ontstaat koffiedik. Dit wordt als grondstof gebruikt voor de Arabica Cup. Bij het branden van koffiebonen ontstaat ook afval, namelijk silverskin. Dit wordt als grondstof gebruikt voor de Cafea Cup. Zo vermindert Coffee Based afval en het gebruik van virgin materialen en hergebruiken zij materialen uit de koffieketen.
Een antwoord op de SUP wetgeving. De Cafea Cup werd begin 2024 gelanceerd – een logisch moment. Door de nieuwe SUP-wetgeving zijn sinds 1 januari wegwerpbekers niet meer toegestaan op kantoor. De Cafea en Arabica Cup bieden niet alleen een herbruikbaar product dat wegwerpbekers vervangt, het kopje is ook nog eens gemaakt van materiaal dat anders afval was geworden.

Kenmerken

De kenmerken van deze noviteit zijn:
– Een doorbraak in duurzaam design.
– Een doorbraak in het bereiken van een circulaire economie, omdat het is gelukt om koffiafval om te zetten in een materiaal en vervolgens in kopjes die voldoen aan alle wetgeving inzake voedselcontactmaterialen, geldend binnen de Europese Unie.
– Herbruikbaar en recyclebaar: Gemaakt met Benelux bioPE en Nederlands koffiedik of koffieboonvliesjes. Het duurzame alternatief voor wegwerpbekers, biobased, vrij van melamines, formaldehydes, en BPA’s.
– Doordacht en praktisch ontwopen: Door de ribben wordt het kopje niet te heet, houdt hij lekker vast en loopt het water er goed af in de vaatwasser. De ronde rand drinkt lekker en door de ronde bodem komt het aroma van de koffie goed tot zijn recht.
– Met bijpassend deksel: Voor de 340 ml cups iis een bijpassend deksel verkrijgbaar. Zo blijft je koffie langer warm en klotst het niet over de rand als je onderweg bent. De deksel heeft aan twee kanten een opening zodat je hem altijd goed oppakt om te drinken en de lange tuit voorkomt dat je je lippen brandt aan hete koffie.
– Duurzaam in gebruik: Het kopje is vaatwasserbestendig en de onderkant is zo ontworpen dat er na een wasbeurt geen water op blijft staan. Bovendien is het kopje slijtvast en onbreekbaar, dus ook heel geschikt voor buitenshuis en op vakantie.
– Lokaal geproduceerd: Het kopje wordt geproduceerd in Nederland, wat bijdraagt aan de lokale economie en de carbon footprint vermindert.
– Personaliseerbaar: De Cups zijn te personaliseren met een opdruk of lasergravure, ideaal voor op kantoor of als memorabel relatiegeschenk.
De Arabica Cup en Cafea Cup staan daarom voor meer dan alleen een kopje voor dagelijkse thee of koffie. Dit kopje vertegenwoordigt innovatie, duurzaamheid en bekroond design. Door het gebruik verduurzaamt de koffieketen met iedere slok.

Hoe koffiedrinken de koffieketen met ieder slok kan verduurzamen. (Foto Coffee Based)