Smart Building Ecosysteem 2021
Door middel van een smart building platform kunnen gebouwen transparant, meetbaar en vooral aanpasbaar worden gemaakt. Het verbindt en integreert alle beschikbare systemen, apparaten en applicaties en focust op energie, efficiëntie, comfort en gezondheid.
Charles Robert Darwin was een Engelse natuuronderzoeker, geoloog en bioloog, vooral bekend om zijn bijdragen aan de wetenschap van de evolutie. Een bekend gezegde van Charles Darwin is dat niet de sterkste zal overleven, maar degene die zich het meest kan aanpassen aan verandering. Als je het ons vraagt, is een echt slim gebouw flexibel en duurzaam, maar vooral aanpasbaar aan veranderingen. Als je ernaar kijkt vanuit een mensgerichte benadering, is het ook een plek waar je je ten alle tijden goed voelt. Een echt slim gebouw draagt bij aan het gemak, de productiviteit, het welzijn en het werkplezier van een gebruiker.
Wij geloven dat een volledige implementatie van technologie in de werkomgeving alleen succesvol is als je alle losse technische componenten onderbrengt in één geïntegreerd platform. Beschouw daarbij uw gebouw als het menselijk lichaam. Als we kijken naar de verschillende systemen en toepassingen in een gebouw als de organen, en de IT-infrastructuur als het zenuwstelsel, dan is het integrale platform Darwin het brein. Dit smart building brein maakt verbinding met alle systemen, apparaten en applicaties in een gebouw. Het legt alle systeem, sensor- en IOT-gegevens voor u vast en slaat deze historische gegevens op. Tegelijkertijd beheert het assets, applicaties, systemen, apparaten en complexe algoritmen om IFTTT-automatisering If This Then That) te creëren. We zorgen daarbij voor een gebruiksvriendelijke en intuïtieve user interface waarin alle systemen kunnen worden bewaakt, beheerd en aangestuurd.
Eén brein om alles te verbinden
Het brein van het platform is ontworpen om verbinding te maken met alle systemen, apparaten en applicaties in een gebouw. Of het nu gaat om het klimaatsysteem (GBS), lichtsysteem, audiovisuele apparatuur of een FMIS- omgeving. Het brein houdt toezicht op alle onderdelen en verbindt ze tot één integraal slim platform. Het platform gebruikt de IT-infrastructuur als centraal zenuwstelsel om binnen het ecosysteem een bidirectionele verbinding met derden systemen op te zetten. In het brein bevindt zich een volledig schaalbare slimme engine die ontworpen is om gemakkelijk grote datatransacties, tot 100.000 datapunten, van gebouw gebonden systemen, activa en sensor netwerken binnen een fractie van een seconde af te handelen. De kern van het brein is multi-protocol, wat betekent dat het gemakkelijk te verbinden is met systemen van derden met gebruikmaking van elke ‘gesproken’ taal. Dit maakt een systeem- en merk onafhankelijke aanpak mogelijk en vergroot de integraliteit van het platform.
Efficiëntie door dat gedreven beslissingen
Door alle gebouwgerelateerde systemen, apparaten en applicaties samen te brengen in één integraal platform kunt u op een slimme manier omgaan met complexe data uit uw gebouw. U heeft niet langer meerdere ingangen tot data via individuele systemen, maar één toegangspunt waar u alle gebouw data kunt vinden. Door op deze manier met gegevens om te gaan, kunt u altijd verbanden leggen tussen systemen, gebruik, omstandigheden en situaties. Met één integraal platform worden gegevens tevens weergegeven in verschillende gecentraliseerde dashboards voor dagelijkse vastgoedbeheer doeleinden, zoals energierapportage, bezettingsbeheer en slimme ticketing. Door dit te doen, verwijdert u de complexiteit van gegevensanalyse en krijgt u toegang tot zowel realtime als historische gegevens in verschillende stijlen, waardoor u alle benodigde tools krijgt om uw dagelijkse activiteiten uit te voeren en de prestaties van uw gebouw te optimaliseren. Tegelijkertijd worden al deze gegevens door het brein van het platform geanalyseerd en door verschillende geautomatiseerde algoritmen geleid.
Slimme Zintuigen
Zoals het menselijk brein heeft ook het brein van een gebouw zintuigen nodig om waarnemingen te doen voor luchtkwaliteit, aanwezigheid, bezettingsgraad en meer. Krijg inzicht in de gezondheid van een gebouw, kantoorruimtes en werkplekken. Geef medewerkers en bezoekers een omgeving waar het prettig verblijven is en creëer zo een waardevolle aanvulling op het HR- en FM-beleid van een organisatie.
Een goede luchtkwaliteit en aangename kamer omstandigheden maken mensen actief, houden ze gezond en gelukkig. Wij adviseren daarom een nieuwe, revolutionaire smart building multi-sensor die absoluut niets mist. Deze concentreert zich op de detectie van temperatuur, luchtvochtigheid, luchtdruk, vluchtige organische stoffen (VOC), CO2 en lichtintensiteit. Zoals veel moderne werkgevers wilt u ook uw werknemers een aantrekkelijke werkplek bieden, ook al is kantoorruimte in grootstedelijke gebieden schaars en duur. Tegelijkertijd wordt de bestaande ruimte vaak niet optimaal benut door veranderingen in de werkwereld. Het gebruik van vergaderruimten is een centraal onderdeel van het dagelijkse beroepsleven. U wilt daarom slimme werkplekken creëren.
Een slimme sensor levert de digitale gegevens over het ruimtegebruik. Een assistentie- en roombooking applicatie, geïntegreerd in het centrale smart building platform, helpt medewerkers de ideale kamer te vinden en te selecteren op basis van hun behoeften. Een koppeling met uw narrowcasting systeem stelt medewerkers en bezoekers in staat bij aankomst de juiste kamer te vinden. Aanwezigheid is de sleutel tot gebouwautomatisering. Gebouwfuncties, zoals verwarming, ventilatie, airconditioning en verlichting kunnen worden geregeld om energie-efficiëntie te bieden. Wanneer kamers niet worden gebruikt, kunnen de systemen worden uitgeschakeld om energie te besparen. Een optische sensor vertelt het systeem wanneer een geboekte vergaderruimte niet wordt gebruikt. Een push bericht herinnert de organisator van de vergadering eraan dat de ruimte is geboekt. Als de vergaderruimte niet meer nodig is, kan deze weer ter beschikking worden gesteld. Dit voorkomt no-show reserveringen.
Goede verlichting bevordert de productiviteit. Zo zorgen kantoren met veel daglicht ervoor dat gebruikers tot 26% sneller documenten kunnen lezen. Intelligente lichtregeling past de verlichting aan op het tijdstip van de dag en creëert omstandigheden vergelijkbaar met daglicht voor een hoger niveau van concentratie en prestatie.
1 App om alles te besturen
Samen met het integrale platform dat systemen, apparaten, applicaties en dus data beheert, biedt bestaat er een applicatie waarmee u alles onder controle heeft. Eén ‘universele afstandsbediening’ waarmee gebruikers alle apparatuur, systemen en activa in een kamer of een heel gebouw kunnen bedienen. U wilt een ruimte betreden en direct controle krijgen over alle aangesloten systemen en apparaten, gaande van temperatuur, verlichting en jaloezieën tot het bedienen van audio-videoapparatuur. Gebruik de smart building app om kamers te boeken, beschikbare flexplekken te vinden, deuren te openen of collega’s te vinden. Integreer facilitaire functies zoals catering of autoverhuur, zodat gebruikers kunnen worden geholpen in hun behoeften.
Data wordt in verschillende dashboards weergegeven voor dagelijkse vastgoedbeheer doeleinden, voorspellend onderhoud, energierapportages, bezettingsgraad beheer en smart ticketing. Door dit te doen, nemen we de complexiteit van gegevensanalyse weg en bieden we toegang tot zowel real-time als historische data gegevens in verschillende stijlen en formats, en bieden we alle noodzakelijke hulpmiddelen om uw dagelijkse gebouwbeheer uit te voeren, en de prestaties en het functioneren van het gebouw te optimaliseren. Door daarnaast ook een koppeling met het gekozen FMIS programma te realiseren kunnen alle statusmeldingen, storingen en andere opvolging behoevende situaties geautomatiseerd gedeeld worden met het FMIS om vervolgens binnen die omgeving verder afgehandeld te worden. Het platform is daarbij uitgerust met een (web) App welke geschikt is voor zowel desktop, tablet als smart phone.