Met machine learning energieverbruik gebouwen 25% minder
Dat Kunstmatige Intelligentie de ‘volgende grote stap’ is, is geen gewaagde uitspraak meer. AI wordt al op grote schaal gebruikt in verschillende industrieën wereldwijd, van transport tot gezondheidszorg. Er valt nog een gebied aan toe te voegen, waarin AI en machine learning een grote rol spelen: gebouwen: gebouwen gebruiken maar liefst 38% van al onze energie en dragen aanzienlijk bij aan mondiale uitdagingen zoals klimaatverandering en de energiecrisis. Omdat gebouwinstallatiebeheer berucht inefficiënt is, opent machine learning de deur naar enorme energiebesparingen. Volgens het Nederlandse technologiebedrijf ACS is bewezen dat met zijn software voor machine learning het energieverbruik van gebouwen met minstens 25% vermindert.
Door de software van ACS toe te voegen aan een gebouwinstallatie kan het energieverbruik voor verwarming, koeling en ventilatie met maar liefst 40% worden verlaagd. Het ACS-systeem verzamelt gegevens met hoge frequentie, elke 10 seconden, van elke sensor en actor in het gebouw. Bijvoorbeeld kleppen, boilers en ruimtetemperatuursensoren. Deze gegevens geven een goed beeld van het ‘gedrag’ van een gebouw in termen van energieverbruik. Waar creëert energie comfort, maar ook waar lekt energie weg? Welk onderdeel functioneert niet goed? Dit alles wordt gevisualiseerd in Climatics, een multi-user softwareplatform. Climatics is een slim softwareplatform. Door simpelweg de gegevens uit gebouwen te analyseren en te gebruiken in machine learning-algoritmes, kunnen betere instellingen voor de gebouwinstallatie worden teruggestuurd. De installatie past zich direct aan en begint efficiënter te werken. Over het algemeen meet ACS resultaten tussen 15 en 40% in energiebesparing, met een gemiddelde van 25%.
Is dit slechts een fata morgana in tijden van crisis? Niet volgens Guido Bartelink, ceo van ACS: ‘Nee, onze technologie is al bewezen in meer dan 400 gebouwen, zowel oud als nieuw, in verschillende landen. We werken hard om nog veel meer gebouwen aan te sluiten. De tijd die nodig is om een gebouw via onze Smarbase aan te sluiten en een digitale tweeling te creëren in ons Climatics-platform is gedaald van weken tot dagen en in sommige gevallen al uren. Het is dus tijd om het aantal projecten te vergroten.’ Momenteel opereert het bedrijf vanuit Nederland, maar ze hebben al projecten voltooid in zes andere landen.
Omdat de Smartbase en Climatics gemakkelijk te installeren zijn en het werken met het systeem niet veel technische expertise vereist, is het zeer schaalbaar. Dit zal een grote mondiale impact hebben en veel bijdragen aan de oplossing van de energiecrisis en het verminderen van onze co2-voetafdruk,’ concludeert Guido.