Evenwicht tussen veiligheid en vrijheid in leefcirkels

Toegangscontrole is essentieel om de veiligheid binnen zorgwooncomplexen te waarborgen. Dit kan op verschillende manieren worden geïmplementeerd:
Elektronische deursloten: Bewoners kunnen keyfobs of kaarten gebruiken om toegang te krijgen tot bepaalde delen van het gebouw op basis van de toegewezen leefcirkel.
Sensoren en alarmering: Bewegingssensoren en alarmen kunnen worden gebruikt om te monitoren wanneer iemand een leefcirkel verlaat of een gebied betreedt.
Personalisatie: Systemen kunnen worden gepersonaliseerd om rekening te houden met de specifieke behoeften en mogelijkheden van elke bewoner. Bijvoorbeeld, iemand met ernstige dementie kan beperkt worden tot veiligere zones, terwijl anderen meer vrijheid krijgen.

Leefcirkels zijn zones of gebieden waarbinnen bewoners zich vrij kunnen bewegen. Deze zones zijn vaak ingedeeld op basis van de mate van zelfstandigheid en zorgbehoefte van de bewoners. Bijvoorbeeld: Eigen Kamer, Afdeling, Gebouw en Buitenterrein.

Bij het naderen van een Smart Lock van Monxs wordt de deur actief (of juist geblokkeerd). Dit kan dus zonder gebruik van een keyfob of kaart. Het signaal wordt gegeven vanuit een zorgalarmering. Dit werkt nu altijd via een api of via een contact dat we maken bij de deur zelf.
Er is GEEN extra bekabeling nodig door deur. Dit bespaart veel geld. Ook is het mogelijk om via een afstandsbediening de deur te bedienen. Dit werkt goed voor mensen die niet of minder mobiel zijn.

Voordelen
Veiligheid: Zorgt ervoor dat bewoners veilig zijn, vooral degenen die risico lopen om te dwalen of te verdwalen.
Vrijheid en Zelfstandigheid: Bewoners krijgen de vrijheid om zich binnen veilige zones te bewegen, wat hun welzijn en kwaliteit van leven bevordert.
Efficiëntie voor Zorgpersoneel: Het personeel kan hun tijd en aandacht beter richten waar dat het meest nodig is, omdat ze minder tijd kwijt zijn aan het constant monitoren van bewoners.
Door het gebruik van leefcirkels en toegangscontrole kunnen zorginstellingen een evenwicht vinden tussen veiligheid en vrijheid, wat cruciaal is voor het welzijn van bewoners.

Een nieuwe benadering van toegangscontrole in woonzorgcomplexen. (Afbeelding Monxs)