Een unieke voedselverspilling scan ontwikkelt 2016

Voedselverspilling is een begrip dat een steeds belangrijkere rol speelt binnen onze samenleving. Jaarlijks belandt er in Nederland voor miljarden euro’s aan bruikbaar voedsel bij het afval. De overheid komt per 2018 met wettelijke voorschriften.

Per 27 oktober heeft the Foodprofessor als enige het “green deal” certificaat voor deze innovatieve managementtool ontvangen. (Samenwerking met de onderzoekers van Wageningse Universiteit Research).

The FoodProfessor heeft een unieke food waste scan ontwikkelt, die de waste van uw organisatie op een eenvoudige maar duidelijke manier in kaart brengt. Dit betreft de waste gemeten over het gehele proces van A tot Z. Dus er wordt niet enkel gekeken naar wat er in de keuken tijdens het bereidingsproces wordt verspilt, maar er wordt ook gekeken naar wat er terug komt en niet opgegeten wordt. Werkend vanuit een nul meting, met een dagelijkse toetsing. Kortom alle schakels in het proces rondom eten, drinken maar ook gastvrijheid dienen op elkaar aan te sluiten.

Door het uitvoeren van een waste scan krijgt uw organisatie inzicht in de huidige situatie met betrekking tot waste en de kwaliteit van uw voedingsorganisatie. Daarnaast geeft The FoodProfessor advies met betrekking tot verbetermogelijkheden die leiden tot een reductie van de waste (kosten) en de kwaliteit van uw voedingsorganisatie. The FoodProfessor kan uw organisatie na het uitvoeren van de waste scan, ondersteunen en begeleiden bij het implementeren van verbetervoorstellen.

Onlangs is er bij het Alrijnen ziekenhuis een scan uitgevoerd en zijn er op basis van de resultaten van het onderzoek verbeteringsvoorstellen uitgevoerd. Na een half jaar bespaarde dit ziekenhuis 500.000 Euro door toepassing van de adviezen. (42 procent afname verspilling en tevredenheid gebruikers 30 procent toename). Daarmee werd behalve een forse besparing ook het duurzame imago en de toegenomen tevredenheid van cliënten van het ziekenhuis nadrukkelijker bevestigd.